USD 0,0000
EUR 0,0000
USD/EUR 0,00
ALTIN 000,00
BİST 0.000
Gündem

EROĞLU, ‘’OSMANLI KÜLTÜRÜ YAŞATACAĞIZ’’

EROĞLU, ‘’OSMANLI KÜLTÜRÜ YAŞATACAĞIZ’’
28-06-2014 11:35
Google News

Tokat Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu Osmanlı kültüründe yaşanılan Ramazanları Tokatlılara yaşatmak istediklerini ve Ramazan Sokağında çeşitli etkinliklerle bunu gerçekleştireceklerini söyledi

Belediye Başkanı Eyüp Eroğlu Cumhuriyet Meydanında kurulan Ramazan Sokağı ve Ramazan ayı boyunca yapılacak etkinliklerle ilgili bilgiler verdi. Eroğlu ayrıca Ramazan boyunca 24 noktada mahalle sakinleriyle iftarda buluşacaklarını da sözlerine ekledi.  Ramazan ayının hem gönüllerin sultanı hem de on bir ayın sultanı olduğunu ifade eden Eroğlu, Ramazan ayının öneminden bahsederek şu ifadeleri kullandı; ``Bu ayda Kuranı Kerim’in inmiş olması yine bin aydan daha hayırlı bir gün dediğimiz Kadir Gecesi’nin yine bu ayda olması Ramazan-ı Şerif’in önemini daha da artırıyor. İbadetler yapacağız,uçlarımızı tutacağız, zekâtlarımızı sadakalarımızı filtrelerimizi vereceğiz. Tabiri caizse daha manevi bir iklime daha manevi birtama daha katıksız bir şekilde ülke olarak girmiş olacağız. Eminim ki birçok kazanımlar elde edeceğiz. İbadetlerle, insanlarla diyaloglarımızla, ihtiyaçlı ailelere yardımlar yaparak bu alanda olmaya gayret etmiş olacağız.  Bu Ramazan’a da ne yazık ki üzüntülü giriyoruz. Birçok ülkede birçok İslam coğrafyasında insanların kanla gözyaşı ile birlikte olması, açlık ve sefaletle boğuşması Ramazan ayına buruk bir şekilde girmemize neden olan olaylar. İnşallah Ramazan ayı bu anlamda da artık kanın, gözyaşının ve sefaletin de olmadığı birtama vesile olur. Ramazanın bizim için insanlık için dünya için huzura ve mutluluğa vesile olmasını diliyorum.”

Tokat Belediyesi olarak Ramazan ayına yönelik yaptıkları çalışmalardan bahseden Eroğlu, “Tokat’ımızın gelenekselleşmiş geçtiğimiz yıllardan beri devam eden iftar çadırları var. Bu çadırlarımız bu yıl da devam edecek. Bu yıl ikinci bir iftar çadırını daha ekledik. Bir tanesi Sulusokak’taki iftar çadırımız bir de Karşıyaka mevkiinde bunun bir ihtiyaç olduğunu tespit ettik. Bu çerçevede Şehitler Parkı’nda da iftar çadırı uygulamasını başlatmaya karar verdik. Bu iftar çadırlarımızda Tokatlı hamiyetperver, hayırsever vatandaşlarımız katlıları büyüktür” diye konuştu. 

İftar çadırları hariç Tokat’ta Ramazanı daha canlı yaşatmanın mücadelesi içerisinde olduklarını belirten Eroğlu, “Osmanlının Ramazan günlerini Tokat’ta da hatırlatmak anlamında bir takım çalışmalar yaptık. Tarihi Tokat evleri adı altında ve otuza yakın unsurla Ramazan Sokağını kurmuş olacağız. Ramazan Sokağında özellikle iftara yakın vakitlerde başlamak üzere özellikle Teravih namazından sonra Ramazan Sokağında çeşitli etkinlikler yapılacak. Tarihi Tokat evlerinin içerisinde özellikle el sanatları gibi, ebru sanatları gibi Tokat’ımıza has özel tanıtımların olduğu alanlar oluştururken, diğer taraftan kafe gibi insanların çay ve benzeri ürünler içebileceği mekanlar gibi kitap evi gibi birçok unsurun bir arada olacağı bir mekan oluşturacağız. Yine otaklar kurduk. Tokatlı hemşerilerimiz gelsin burada çaylarını, şerbetlerini içsinler, iftardan sonra vakitlerini geçirsinler diye böyle bir mekan koyduk. Buradaki amacımız Ramazana uygun insanların gelip hasbihal edebileceği bir mekan oluşturmak bunu yaparken de bu Ramazan Sokağı ile bunu daha iyi yaşamak. Samsun ve Sivas’taki Kültür Müdürlüğümüze ait korolarla görüşmelerimiz oldu. Onların burada yapacağı tasavvuf müziği dinletisi programları ile Tokatlı hemşerilerimizi böyle sanatsal programlarla da buluşturmuş olacağız. Tokat’ta isim yapmış yerel sanatçılarımızın da sahne aldığı 30 günü hep birlikte yaşamış olacağız. Çocuklarımızı da unutmadık. Çocuklarımız için Hacivat-Karagöz gösterilerimiz haftada iki gün yapılacak. Akşamları birtakım ödüllü yarışmalar ile çocuklarımızın Ramazanı renkli bir şekilde yaşamalarını sağlamış olacağız. Biz istiyoruz ki Ramazan-Şerif Tokat’ta canlı olsun heyecanlı olsun” şeklinde konuştu.

MAHALLE İFTARLARI

Sokak iftarlarından bahseden Eroğlu şunları kaydetti; “Otuz günün 24 gününde Ramazanda iftarımızı mahallelerde Tokatlı hemşerilerimizle beraber açacağız. Tokat’ımızın 42 mahallesi var. Bu mahalle iftarlarını hepsinde yapmak mümkün olmadı. Küçük olan birkaç mahalleyi birleştirerek toplam 24 alanda mahalle iftarları yapacağız. Bu iftarlar tamamen Tokat Belediyesi tarafından mahallelerimizdeki uygun parklarda, alanlarda, meydanlarda olmak üzere bin kişiye hitap edecek şekilde bir çalışma olacak. Bu etkinlikle bütün mahallerimizdeki insanlarımızla Ramazanın bereketini paylaşalım istiyoruz. İftardan sonra da teravih namazını da o mahallede kılıpadan ayrılacağız. Bu etkinliğimiz ilk olarak Mahmutpaşa Mahallesinde Kemal Tuncer parkında başlayacak’’ dedi.

SİZİN DÜŞÜNCELERİNİZ?
E-GAZETE TÜMÜ
aydem
ÇOK OKUNANLAR
ANKET TÜMÜ
ARŞİV ARAMA
PUAN DURUMU TÜMÜ
TAKIMOPuanAV.
1Galatasaray3699+65
2Fenerbahçe3693+61
3Trabzonspor3661+16
4Başakşehir FK3658+11
5Beşiktaş3655+6
6Kasımpaşa3652-4
7Alanyaspor3650+3
8Çaykur Rizespor3649-8
9Sivasspor3648-10
10Antalyaspor3645-6
11Adana Demirspor3644-2
12Samsunspor3642-8
13Kayserispor3641-12
14Konyaspor3640-11
15MKE Ankaragücü3639-4
16Gaziantep FK3638-10
17Fatih Karagümrük3637-3
18Hatayspor3637-9
19Pendikspor3636-30
20İstanbulspor3616-45